Dilema cumpărătorului: apartament într-un bloc vechi sau nou? Ce cheltuieli neprevăzute pot apărea în funcție de alegere

Dilema cumpărătorului: apartament într-un bloc vechi sau nou? Ce cheltuieli neprevăzute pot apărea în funcție de alegere
Publicat: 23/02/2017, 12:57
Actualizat: 22/04/2017, 19:02

În timp ce apartamentele vechi mizează latura practică, fiind deja amplasate într-o zonă dezvoltată din punct de vedere comercial, în proximitatea stațiilor de transport în comun și a școlilor, nu toate ansamblurile rezidențiale sunt amplasate în zone care să beneficiaze de toate facilitățile.

Pe de altă parte, proiectele rezidențiale vin cu strategii de marketing și apartamente amenajate de arhitecți pentru a atrage clienții, astfel încât un apartament de trei camere de 58 mp utili să pară confortabil și modern, cu toate că este la fel de mic cu cel dintr-un bloc comunist din anii ’70- ’80.

Mulți experți din imobiliare invocă faptul că apartamentele mai mici au cheltuieli mai mici. De exemplu, în București, pentru un apartament de 2 camere de 60 mp neizolat, într-o lună de iarnă doar căldura de la RADET – regia de distribuție a energiei termice – , costă 250- 300 de lei, în timp ce într-un bloc nou, izolat cu polistiren de 10 cm și echipat cu centrală proprie pe gaz, încălzirea unui apartament de 51 mp costă cel mult 150 de lei într-o lună de iarnă. În cazul unuia de 80 mp, costurile urcă spre 200 de lei, potrivit datelor dezvoltatorilor, astfel, cu 30 mp în plus cheltuielile cresc cu numai 50 de lei lunar. Pe de altă parte, un bloc nou poate însemna și cheltuieli suplimentare cu mentenanța, serviciile de curățenie și de pază.

La capitolul cheltuieli intră și modernizările. În timp ce blocul nou dispune de instalații noi, de la centrală proprie, la țevi noi, dincolo de termopan de ultimă generație, gresie și faianță, cel vechi, în cele mai multe cazuri are nevoie de o renovare. În cazul în care nu dispune de centrală proprie, noul proprietar va depinde de regia termincă pentru apa caldă și căldură. Instalarea unei centrale termice pe gaz poate fi deosebit de costisitoare dacă nu este instalată țeava de gaz necesară. În plus, renunțarea la contractul cu regia termică de stat poate fi un proces anevoios.

Cele mai mari surprize le pot produce instalațiile de apă. Țevile de apă, în timp, cedează, iar acestea trebuie înlocuite. Dacă proprietarul nu se sincronizează cu alții, pot exista cazuri în care să fie obligat să dea jos faianța imediat după ce a renovat pentru a permite accesul la instalații.

Renovarea completă a unui apartament vechi poate fi costisitoare și poate dura mult mai mult. Spre exemplu, atunci când se schimbă gresia, de multe ori trebuie înlocuită și șapa de sub aceasta, iar acest lucru va crește durata lucrărilor.

În total, renovarea unui apartament cu două camere, luând în calcul schimbarea gresiei, faianței, parchetului, ușilor interioare dar și a ușii exterioare, alături de noi obiecte sanitare noi în baie poate ajunge ușor la peste 10.000 de euro, potrivit datelor din piață. O ușă de interior, de calitate medie, poate costa circa 700-1.000 de lei, iar obiectele sanitare din baie trec ușor de 3.000 de lei. În plus, renovarea implică cheltuieli și cu transportul resturilor rezultate.

Un alt avantaj al apartamentelor noi constă în faptul că au fost construite cu materiale de ultimă generație, mai ales în ceea ce privește sistemul de izolație. Dacă un bloc vechi realizat din prefabricate a fost izolat, în cel mai bun caz, cu polistiren expandat de 10 cm, blocurile noi din segmentul superior au beneficiat de izolație din vată bazaltică. Diferența constă în faptul că vata bazaltică nu arde, iar în cazul unui indendiu nu va propaga focul către celelalte apartamente. De asemenea, clădirile rezidențiale noi vin cu noi sisteme de siguranță și lift nou, nu unul modernizat.

Printre avantajele indiscutabile ale blocurilor vechi sunt locurile de parcare. Acestea sunt oferite de primărie, cu numai 65 de lei pe an, însă legal, proprietarul are dreptul să parcheze pe acesta de seara până dimineața și nu are voie să-l blocheze cu nimic. Desigur, dacă seara este ocupat, poate apela poliția locală, iar cel care a parcat va fi amendat. De partea cealaltă, un loc de parcare într-un ansamblu rezidențial, dacă nu este oferit gratuit, poate costa de la 2.500 la 7.500 de euro pentru un loc la suprafață, sau chiar 10.000 – 15.000 de euro dacă este amplasat în subteran. Avantajul este că locul de parcare poate fi blocat cu echipamente speciale.

Citește în continuare pe Ziarul Financiar.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Estimări ale votului la prezidențiale, până la ora 18.00. Tensiune înainte de închiderea urnelor
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Live pe TikTok cu Simion și Becali, cu remarci sexiste la adresa lui Lasconi: e...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu - 25%, Elena Lasconi - 18.1%, Călin Georgescu...
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Bomba din sondajele exit-poll, ora 21.00. Clasament surprinzător
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online